Performans stiha, prodaja poezije na pijacama je spremna!

Uz veliku pomoć građana pesnika koji su nam nesebično slali predloge pesama, napravili smo odabir više od 20 pesama koje ćemo govoriti za zainteresovane posetioce naše "tezge".

Poezija je besplatna, ali ne baš sasvim... dođite i vidite, odaberite, slušajte najrazličitije pesme. U džuboks ponudi ima za svakoga po nešto, od nežnih poetskih, preko filozofskih, emotivnih do buntovnih pesama. Od perioda antičke Grčke do dana današnjeg, rimovane ili u slobodnoj formi, poezija upakovana sa zvukom gitare... Dobrodošli!

Performans se izvodi pod okriljem krovnog projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022, pod programskim lukom "Kaleidoskop kulture" u partnerstvu sa JKP "Tržnica" i uz podršku Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

 

 

 
Ako imaš omiljenog pesnika ili omiljenu pesmu, ako i sam/a pišeš pesme, pozivamo te da nam pošalješ svoj predlog pesme za učešće u jedinstvenom performansu „Džuboks poezija na kilo“, koji realizujemo na novosadskim pijacama u septembru mesecu u okviru manifestacije Novi Sad - Evropska prestonice kulture 2022.
 
Uz naš izbor iz klasične evropske poezije, odabraćemo još deset najzanimljivijih, najaktuelnijih, savremenih ili svevremenih pesama vaših omiljenih pesnika i još deset vaših autorskih pesama koje će glumci govoriti pred publikom na pijacama!
 
Ko može poslati predlog pesme?
Svi! Od renomiranih pesnika do pesnika početnika, jer želimo svima da pružimo šansu i odaberemo najbolje.
 
Vaše predloge možete slati u inbox FACEBOOK-a ili na mejl: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 01.09.2022. godine.
 
Neka se vaš predlog nađe rame uz rame sa pesmama Brehta, Laze Kostića, Remboa, Jejtsa, Šekspira, Disa, Pol Valerija...
 

 

U okviru programa - Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022 -, "Šmiranti" uveliko rade na projektu pod nazivom "Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije". Više od pola godine traju pripreme, istraživanja, rasprave na temu migracija. Sve te seobe ljudi, ali i čitavih naroda kroz čitavu istoriju menjale su svet. Mi se bavimo razlozima i sudbinama, a pre svega pokušavamo da razumemo čoveka koji se neprekidno kreće.

Važnu ulogu u istraživanju imaju mediji, odnosno medijski naslovi, tektstovi, prilozi koji na poseban način prikazuju migracije. Da li su informacije koje plasiraju proverene i pouzdane, da li su probrane po relevantnosti ili senzacionalizmu koji mami "čitaoca"... Koliko oni utiču na javnost, svesno ili nesvesno...

Dr Aleksej Kišjuhas napisao je veoma zanimljivu sociološku studiju na temu migracija, koja (nam) je od velike koristi za razumevanje negativnih, a pre svega pozitivnih promena u društvu koje nastaju mešanjem ljudi i kultura.

Pitali smo i građane Srbije šta misle o ovoj temi, što nam je bilo izuzetno važno kao pokazatelj i kao gradivno tkivo dramskog teksta koji je na pisanje poveren Aleksandri Mrđen.

Sada je vreme da ceo istraživački rad pretočimo u stvaralački proces na sceni i rezultiramo predstavom.

Naš partner na projektu je Policardia teatro iz Italije(Viareggio), koji vodi dramski pedagog i reditelj Andrea Elodie Moretti. Čovek koji je migraciju osetio na svojoj koži, čovek koji je radio sa migrantima.

Kroz edukativne glumačke radionice proći će profesionalni glumci i građani koji su izrazili želju da učestvuju u ovom iskustvu. Proces radionica kreće početkom januara i predstavlja nadogradnju dramskog teksta iz kojeg će reditelj uobličiti predstavu čija je premijera zakazana za 07.03.2022. na Novosadskom sajmu, u okviru programskog luka "SEOBE".

Uz puno rada, maštanja i igranja, projekat "Putujući NA Teatar" zaokružio je svoju celinu. Kroz letnje radionice na otvorenom krovu, preko pisanja teksta i konačno realizacije predstave kao celine, izneli smo pred publiku malo drugačiju sliku dragih likova iz našeg detinjstva - tri praseta i vuka, uz zeca koji se kroz improvizacije izborio za svoje mesto u ovoj poučnoj predstavi o važnosti očuvanja prirode i recikliranju. Predstava "Tri praseta u novogodišnjoj noći" samo je rezultat jednog procesa kroz koji su prošli naši glumci amateri, gradeći predstavu od nule, istraživački, maštajući, emotivno. Proces koji je trajao više od 4 meseca, verujemo da je na mnogo načina unapredio znanja građana koji su učestvovali u projektu i stvorio dobar uslov za dalji rad Novosadskog amaterskog pozorišta koje deluje pod okriljem "Šmiranata". iako je projekat formalno završen, predstava nastavlja svoj život i već na proleće očekujemo igranja u Novom Sadu i okolini koja će dodatno osnažiti i promovisati naš mladi kolektiv.

Projekat su pomogli: Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Plastik Gogić.